Dichtgespijkerd / Boarded up

Oom Willem

Trailer Dichtgespijkerd / Boarded up

Documentaire waarin de ontwikkelingen en de menselijke emoties van vertrekkende bewoners van een afbraakpand in Amsterdam worden gevolgd. Op de hoek van de Valentijnkade en de Kramatweg, waar je een prachtig uitzicht hebt op het Flevopark, staan een 12-tal woningen met elk vier etages. De film begint als duidelijk wordt dat de woningen tegen de vlakte zullen gaan om plaats te maken voor nieuwbouw van koopappartementen en huurwoningen. De bewoners zullen moeten verhuizen. Uiteindelijk zal het nog een jaar duren voordat met de sloop kan worden begonnen. In de tussentijd ontwikkelen een aantal bewoners zich van op het eerste gezicht saaie mensen tot tegengestelde, intrigerende en botsende karakters. Naarmate de tijd verstrijkt geeft de een na de ander het verzet op en verhuist naar andere oorden. Tot aan de sloop nemen tv-ers (tijdelijke verblijvers) hun plek over. Mensen zonder recht op een woonvergunning, die op een wachtlijst van de beheerder voorkomen. Filmmaker Steef Meyknecht volgde de bewoners over een jaar en legde hun emoties in een observerende stijl en in een ongepolijste vorm vast.  

 All documentaries full length


Rook, Gezag en Rummikub / Tobacco, Truths and Rummikub

Untitled photo

Trailer Rook, Gezag en Rummikub / Tobacco, Truths and Rummikub

ROOK, GEZAG EN RUMMIKUB is een documentaire van Steef Meyknecht over het wel en wee in een Schiedamse wijk. In Dutch, subtitles in English, 93 min., 2010. Hosted and introduced by Steef Meyknecht. De eerste bewoners van Nieuwland, Schiedam, zagen hun wijk sinds de jaren zestig van de vorige eeuw veranderen. Zij zijn inmiddels hoogbejaard en vormen nu een witte minderheid. Na hen kwamen de migranten voor wie Nieuwland weer hún nieuwe land was. Ruim een jaar lang volgde Steef Meyknecht vier verhalen uit deze wijk: groep 8 van de islamitische basisschool Ababil, de Rummikub-clup van Riet, het sigarettenwinkeltje van Uli en wijkagent Ferry. Samen vormen ze een betekenisvol portret van deze Vogelaarwijk. Maatschappelijke en politieke issues krijgen zo een menselijk, alledaags gezicht.

All documentaries full length

Het Veerhuis / A hospice in Amsterdam

Untitled photo

Trailer Het Veerhuis / A hospice in Amsterdam

Bijna terloops wordt aan het begin verteld dat in het ruim driejarig bestaan van hospice Veerhuis al zo'n 180 bewoners gekomen en gegaan zijn. Steef Meyknecht, die voor zijn research drie jaar als vrijwilliger bij het Veerhuis werkte, filmde vier jaar lang het dagelijks leven in het bijna-thuis-huis, waar maximaal vier terminaal zieken hun laatste dagen slijten. De camera is overal bij, zij het op gepaste afstand. Bijvoorbeeld bij het intakegesprek van meneer Hollander, die reeds de volgende dag overlijdt. En bij het familiebezoek aan Hans, die zijn uitzichtloze situatie geaccepteerd en onder controle lijkt te hebben, maar regelmatig in onstuitbare huilbuien uitbarst. 'Ik voel me niet in de steek gelaten, alleen zijn mijn vrouw en ik niet bij elkaar,' snikt hij. In een snel gemonteerde serie interviewfragmenten vertellen vrijwilligers (er zijn er in totaal 45) over hun motivatie om bij het Veerhuis te werken. Vrijwilligers voor wie het smeren van een boterham net zo bij het dagelijks leven hoort als het helpen uitzoeken van urnen.

All documentaries full length